Home  Home
 Festivals  Festivals 

 Nieuws  Nieuws
 Fotoalbum  Fotoalbum
 Reviews  Reviews
 Links  Links
 Contact  Contact
 Sitemap  Sitemap
Het weer in Ottawa
Click for Ottawa, Ontario Forecast

Wilt u op de hoogte gehouden worden van de laatste nieuws? Meld u zich hier aan.

Ottawa.nl - English  home | sitemap | contact   

Reis en Verblijf

Verblijf en reisdocumenten
Bezoekers aan Canada (behalve VS-staatsburgers) moeten in het bezit zijn van een geldig paspoort. Voor een verblijf van drie maanden wordt geen visum verlangd. Voor verblijf van langere duur of immigratie wordt u verzocht contact op te nemen met de Canadese ambassade in Nederland. Voor regelmatige bezoekers bestaat er een speciaal 'businessvisum' dat een jaar geldig is.

Gezondheid

Als u rechtstreeks uit Nederland komt, hoeft u geen gezondheidscertificaat te overhandigen. Komt u via een land waar besmettelijke ziekten heersen (cholera, gele koorts, malaria), dan moet u aantonen dat u de vereiste, nog geldige vaccinaties hebt ontvangen. Vaccinaties zijn aan te vragen bij de GGD in Nederland.

Hotels

U zult hotels vinden in alle grote steden en plaatsen van enige betekenis. In de kamerprijs is het ontbijt niet inbegrepen. Houdt u er rekening mee dat in de meeste provincies op uw aankopen een nationale (Goods & Services Tax, GST) en een provinciale (Provincial Sales Tax, PST) belasting wordt geheven. Dit wordt bij de geafficheerde prijs opgeteld. Het is gebruikelijk om 10 ŗ 15 procent bedieningsgeld achter te laten in bars en restaurants.

Vervoer

In het centrum van de grote steden kan veelal van taxi's gebruik worden gemaakt. In Toronto en Montreal is de metro een alternatief voor schoon en snel vervoer. Beide steden hebben een uitgebreid ondergronds winkelnetwerk. Het vervoer tussen steden vindt vaak plaats met zeer regelmatige shuttles, autobussen of treinen. Mocht u bezoeken buiten de steden afleggen, dan is het huren van een auto de meest economische oplossing. De tarieven zijn laag voor Nederlandse begrippen. Meestal worden een internationaal rijbewijs en een creditcard verlangd. Vervoer van luchthavens naar steden kan via regelmatig rijdende bussen of speciale luchthaventaxi's.

Valuta

De Canadese dollar is gelieerd aan de US dollar. 1 Canadese dollar = 0,6258 euro (koers 7 juli 2008). Betalingen vinden doorgaans met creditcards plaats. Visa wordt het meest gebruikt, maar Mastercard en American Express worden eveneens geaccepteerd.

Feestdagen in 2008

Nieuwjaar: 1 januari
Goede Vrijdag: 21 maart
Pasen: 23 maart
Tweede paasdag:24 maart
Victoria Day: 19 mei
Canada Day: 1 juli
Labour Day: 1 september
Thanksgiving Day: 13 oktober
Rememberance Day: 11 november
Eerste kerstdag: 25 december
Boxing day: 26 december

Openingstijden
Er wordt veel met flexibele tijden gewerkt, zowel bij de overheid als in particuliere instellingen, zodat kantoren doordeweeks van 08.00 - 17.00 uur geopend zijn.
Winkelopeningstijden zijn provinciaal geregeld, doorgaans van 09.00 tot 21.00 uur. Meer en meer winkels zijn geopend op zondag, maar meestal korter dan op de andere dagen. Winkelcentra buiten de stadsgrens zijn open van 09.00 tot 22.00 uur door de week en tot 17.00 uur op zondag.

Tijdsverschil

St. John's: -5 uur GMT
Halifax: -4 uur GMT
Quebec: -5 uur GMT
Regina: -6 uur GMT
Alberta: -7 uur GMT
Vancouver: -8 uur GMT
In Canada gaat de zomertijd in op de eerste zondag in april en eindigt op de laatste zondag in oktober.

Handelstaal

Canada is officieel tweetalig. Er wordt Engels en Frans gesproken. In Quebec is Frans de officiŽle taal, maar de zakengemeenschap beheerst het Engels goed. Niettemin verdient het de voorkeur om in Quebec kennis te hebben van de Franse taal. In de rest van het land wordt Engels gesproken.

Voltage

De elektrische eenheden die in Canada gehanteerd worden zijn 110 volt en 60 hertz. Elektrische apparaten moeten voorzien zijn van een stekker met platte polen en eventueel een derde ronde pool voor aarding. Om Nederlandse apparatuur te gebruiken, heeft men een converter nodig (voltage) en een adapter (stekker).

Maten/gewichten
Sinds 1983 hanteert Canada formeel het metrieke stelsel, maar Canadezen denken en rekenen nog vaak in het 'imperiale' stelsel (inches, feet, yards, miles, ounces, pounds en tons). Het is dan ook gebruikelijk dat beide stelsels bij het opgeven van maten en gewichten worden vermeld. Gelet moet worden op imperiale maten met dezelfde naam in de Verenigde Staten: maten in gewicht en afstand zijn gelijk, maar maten in volume niet. In Canada worden de punten en komma's in getallen omgedraaid: 1,234.56 in Canada is 1.234,56 in Nederland.


Bron: EVD-informatie
Alle rechten voorbehouden © 2009 | Adverteren |  Disclaimer